Drömmer om julen

Endast tre månader kvar nu till julafton! Familjen har nu fattat beslut om vart alla ska fira jul iår. Jag, min sambo och vår dotter kommer åka upp till mina föräldrar den 20 december för en lång vistelse där. Det blir både jul och nyår som kommer firas där. Min syster och hennes sambo kommer fira på annat håll iår. Tråkigt men det blir ju så när man bor så utspritt. Nästa år kanske vi alla är samlade.
 
Drömmer juliga drömmar!
 
Vår lilla tjej har varit febrig i helgen så det har inte blivit mycket sömn för någon. Som tur är mår hon bättre idag. Eftersom det blev en hemma dag igår fick hon inviga sina juligakläder, hehe! Igår bakade jag även en mjuk pepparkaka, har aldrig gjort en innan. Jag använde samma recept som med mjuk saffranskaka. Den blev god men hade nog blivit godare med en glasyr på toppen. Nästa gång jag gör en får jag tänka på det.
 
Blev även risgrynsgröt med kanel! Mums!

Juliga nyheter

Mycket juliga nyheter dyker upp lite här och var. Nu senast såg jag att Ben & Jerry´s kommer med en ny smak. Spice & all things nice! Med pepparkaksbitar och choklad. Jag älskar Ben & Jerry´s! Har den kommit ännu? Vart kan jag köpa denna?
 
Idag släpptes nyheten om årets Blossa. Blossa Di Limone! Andra alkoholhaltiga glöggar har också dykt upp. Saturnus släpper två stycken nyheter. Svensk Vinter och Edward Bloms lättvinsglögg. Systembolaget meddelar att man kommer ta in glöggen Lucia Choklad för fjärde året i rad till årets julsortiment. Jag dricker inte alkohol, har aldrig gjort och kommer aldrig göra. Så dessa skippar jag! Jag hoppas på spännande alkoholfria glöggar istället.
 
Polly kommer med en julig nyhet. Polly vinter, med smakerna Clementin, pepparkaka och julkola. Jag har aldrig gillat Polly men denna ser jag verkligen fram emot att testa. Juleskum 2018 med smak av kola ser jag också fram emot att få testa. Låter som något som kan bli riktigt lyckat.
 
Jag återkommer med recensioner på Ben & Jerry´s, Polly och Juleskums nyheter. Glöggarna överlämnar jag till övriga Julbloggare.
 
 

Mjuk saffranskaka!

Jag fick en stor påse saffran från Iran av min svärmor så jag bestämde mig för att testa baka något nytt igår. Det fick bli en mjuk saffranskaka. Det var lite svårt att måtta rätt mängd saffran, så det kan ha blivit lite för mycket, men vad gör det när saffran är så gott?! God smak på kakan och härligt mjuk, lika god dagen efter. Jag tyckte dock kakan blev för söt, trotts det använde jag mindre socker än vad som stod i receptet. Så nästa gång blir det ännu mindre socker.
 

Recept

  • 200 g smör
  • 1/2 g saffran
  • 3 dl strösocker (Jag använde 2,5 dl skulle nog ha minskat till 2 dl)
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175˚C. 
Smörj och bröa en bakform.
Smält matfettet.
Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret. Blanda det med det smälta matfettet.
Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner matfettet och mjölken. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen. 
Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.
 
 

RSS 2.0